Marskin keppi

Marskin kepin historia alkaa Pohjois-Afrikasta. Vuonna 1923 Mannerheim oli etsimässä Algerian ja Marrakesin kulkureitillä lepoa, aurinkoa ja iloa. Yhdellä matkalla häntä kuljettanut auto törmäsi johonkin esteeseen ja syöksyi tieltä viisi metriä alas rotkoon. Mannerheim joutui odottamaan apua yli neljä tuntia reisi- ja solisluut sekä useita kylkiluita rikkoutuneena.

Onnettomuuden syyksi Mannerheim itse arveli kuljettajan huolimattomuutta tai pyörän rikkoutumista.

Lavernen sairaalassa Algeriassa Mannerheim joutui olemaan kuukausia. Osittain väärän hoidon takia reisiluun murtuma lyhensi hänen toista jalkaansa kaksi senttiä.

Tuolta onnettomalta matkalta Mannerheim hankki kaksi ortopedisesti oikein suunniteltua kävelykeppiä. Talvisodan aikana ylipäällikkö Mannerheim huomasi, että tällaisesta kepistä voisi olla apua sotavammaisille, hän valmistutti SPR:n avulla 2500 samanlaista keppiä. Ensimmäiset kepit jaettiin SPR:n sairaaloissa.

Ylipäällikkö antoi henkilökohtaisesti sotainvalideille 41 hopealaatalla ja monogrammillaan varustettua keppiä.

Lahden kaupunginmuseossa on myynnissä tätä aitoa  Mannerheimin lahjoittamaa keppiä hintaan 250 e. Keppi on varustettu alumiinilaatalla ”Marskin keppi” ja se on pakattu hienoon puiseen laatikkoon, koristekäyttöön.

Saatavana myös kävelykeppikopiota, hinta 30 e.

Marskin keppejä saa tällä hetkellä ainoastaan tilattuna museolta. Ota yhteyttä birgitta.harju(at)lahti.fi tai soita puh. (03) 814 4503.