Anneli Kokkonen – naivistinen kuvataiteilija

Anneli Kokkonen on piirtänyt ja maalannut 7-vuotiaasta asti isänsä, Vilho Kokkosen opissa. Hänellä on monipuolinen työkokemus mm. tuntiopettajana, kuvataideohjaajana, kuvittajana ja somistajana. Naivismin maailman hän löysi vuonna 1992 ja se on vienyt mukanaan. Maalaamisen lisäksi hän toimii nyt Lahden matkailuoppaana.

Voisitko kertoa vielä enemmän tuosta naivistisesta maalaustavastasi?
“Ihmiset ovat kohteeni. Kirjoitan ylös aiheita ja ilmiöitä, kun seuraan ihmisten käyttäytymistä tai sanomisia.  Haen iloisuutta, lämpöä, oivalluksia. Luonnostelen aiheesta useita vaihtoehtoja ja kuvakulmia. Rakennuksissa yritän pitää tunnistettavuuden, niiden maalaamisessa en kovin paljon irrottele. Mietin värimaailman etukäteen. Maalaan pääasiassa öljyvärein, joka on hidasta, mutta lopputulos tasokkaampi. Maalaan hyvin paljon omia kokemuksia, omaa arvomaailmaani.”

Miksi juuri naivistinen ilmaisutapa kiinnostaa?

“Näin ensimmäisiä kertoja 1990-luvun alussa Martti Innasen maalauksia ja olin myyty hetkessä. Naivismi ja karikatyyri ovat siitä hauskoja, kun voi nostaa esiin pienen seikan pääasiaksi. Rakastan naivistisia värikkäitä iloisia tauluja, joihin kätkeytyy piiloviestintää. Etenkin isoissa historiallisissa tauluissa on niin paljon sanomaa, että ne eivät heti avaudu näkijälle, ja herättävät sen vuoksi keskustelua.“

 

Mikä on haasteellisinta ja antoisinta maalamisessa?
“Tilaustyöt ovat haastellisia, samoin määräajan sisällä näyttelyyn valmistettavat taulut.Antoisinta on, että taulu näyttää onnistuneelta kokonaisuudelta ja tuottaa väriensä sekä sanomansa kautta mielihyvää itselleni ja muille. Näyttelyissä on hienoa kuulla ihmisten haikeus, kun he muistelevat menneitä tai purskahtavat nauruun. Taulu koskettaa.”

Lisätietoja:
http://naisart.suntuubi.com
http://kaupunginkirjasto.lahti.fi/vellamo/kuvataiteilijat_kokkonen.htm
http://www.naivistitiittalassa.fi/pages/Anneli_Kokkonen/6950

TAITELILIJAN TEKEMIÄ KORTTEJA ON MYYNNISSÄ LAHDEN TAIDEMUSEOSSA – TULE HAKEMAAN OMASI!