Raili Viksilä – harrastuksena huovutus

Olen siis työni puolesta koulunkäyntiavustaja Orimattilan Kuivannon koulussa. Kaikenlainen piirtely ja käsillä tekeminen on aina ollut lähellä sydäntä ja erilaisia huovuttamisen kursseja on kyllä tullut käytyä. Ammatiksi asti tekemisistäni ei ole koskaan ollut, mutta onpahan rakas harrastus, joka aina joulun alla tuppaa paisumaan ympärivuorokautiseksi kun tontun kyselijöitä on liikkeellä. Huovutetut tontut ovat olleet jo jonkin aikaa se kysytyin juttu: eri kokoisina ja erilaisilla materiaaleilla toteutettuna. Tonttuja on maailmalla joulutonttujen lisäksi saunatonttuina, kotitonttuina ja onpa jokunen koulutonttukin tullut tehtyä. Omat kokeilut ja tekniikan itse löytäminen on ollut harrastusta ylläpitävä voima, aina löytyy uutta keksittävää. Huovuttaminen on hidasta touhua. Neulahuovutus, kuivahuovutukseksikin kutsuttu, on minulle se mieluisin huovutuksen muoto. Sillä tekniikalla lopputulos on kuitenkin ”höttöinen” eikä kestä esim. lasten leluina, mutta itse pidän sen antamasta pehmeän utuisesta lopputuloksesta koristeissa, joiden ei tarvitsekaan kestää kuin katsomista. Tällaisia ovat esim joulusydämet.

Märkähuovutustakin olen tehnyt, lähinnä asusteissa, esim villahuiveissa. Villan menekki märkähuovutustekniikalla on moninkertainen neulahuovutukseen verrattuna; kuumaa saippuavettä hierotaan villaan ja villa tiivistyy huovaksi, lopputulos on jämäkkä ja kestävä, esim. huopatossu.
Ideoita töihini tulee milloin mistäkin, aika paljon kuitenkin varsinkin jouluisiin juttuihin vanhoista joulukorteista. Joskus materiaalista itsestään tulee ideoita, kun löydän ihanan pikkuisen kastelukannun, sille on ihan pakko tehdä puutarhatonttu. Pienet keittiövälineet taas ehdottomasti tarvitsevat tyttötontun esiliinoineen. Minulla on myös paljon tuttavia jotka tekevät kuka mitäkin kivaa, ideoita vaihdellaan ja kehitellään.

Raili ViksiläPuh. 040-583 8299, railivik@phnet.fi
NÄITÄ IHANIA SYDÄMIÄ JA PUKKEJA SAA JOULUKYLÄSTÄ, MÖKISTÄ NRO 38!
(Lahden kaupunginmuseo)
SYDÄN 18 €/KPL, PUKKI 12,50 €/KPL