Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale

Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale on tavoittanut ennätysmäisen suuren osallistujajoukon. Julistebiennaleen tarjottiin 6 958 julistetta 50 maasta. Tarjottujen julisteiden määrä kasvoi edelliseen biennaleen verrattuna 4 400 teoksella. Tulevassa biennalessa oli ensimmäistä kertaa käytössä sähköinen ilmoittautuminen ja julisteet jurytettiin pelkkien kuvien perusteella. Näyttelyyn esille pääsevät työt valitsi kansallinen jury, johon kuuluivat graafiset muotoilijat Pekka Loiri, Hilppa Hyrkäs, Esa Ojala ja Kari Piippo.

Kesäkuun 10. päivä 2011 avautuvassa näyttelyssä on esillä lähes 300 julistetta 36 maasta. Erityisesti Kiina, Japani, Puola, Saksa ja Iran ovat vahvasti edustettuina tulevassa biennalessa. Aivan uusia osallistujamaita näyttelyssä ovat Indonesia ja Thaimaa. Julistebiennalessa on kaksi sarjaa: yleiseen sarjaan kuuluvat sosiaaliset ja aatteelliset sekä kaupalliset ja kulttuurijulisteet, ympäristöjulisteille on oma sarjansa. Näyttelyn avajaisten yhteydessä 9. kesäkuuta jaetaan useita palkintoja. Palkittavat julisteet valitsee arvovaltainen kansainvälinen jury, jonka jäseninä toimivat Stephan Bundi Sveitsistä, Gitte Kath Tanskasta, Germán Montalvo Meksikosta, Pekka Piippo Suomesta sekä Péter Pócs Unkarista.

Julistebiennalen yhteydessä on useita oheistapahtumia ja -näyttelyitä. Kansainvälisen juryn graafiset muotoilijat pitävät kesäkuussa työpajan Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin sekä Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoille. Työpajan tulokset on nähtävänä näyteikkunoissa Lahden keskustassa kesän aikana.
Lahden Sibeliustalossa on heinäkuun ajan esillä graafisen muotoilijan, emeritusprofessori Tapani Aartomaan (1934-2009) muistonäyttely. Aartomaa oli kansainvälisesti palkittu suunnittelija ja Lahden Julistebiennalen idean isä. Hän teki pitkän opettajanuran Lahden Muotoiluinstituutissa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Tapani Aartomaan muistonäyttely oli esillä vuonna 2010 Meksikon julistebiennalessa.

Koululaisille tarkoitetut serigrafiatyöpajat käynnistyvät Julistebiennalen yhteydessä Lahden taidemuseossa 15.8. ja jatkuvat aina näyttely päättymiseen saakka.

Julistebiennalen tämän vuoden tunnusjulisteen on suunnitellut Laura Suuronen.

LAHDEN 18. KANSAINVÄLINEN JULISTEBIENNALE
Lahden taidemuseo 10.6.-25.9.2011
Vesijärvenkatu 11 A, puh. 03-814 4547.
Avoinna ma-pe klo 10-17, la-su klo 11-17.

Tapani Aartomaan muistonäyttely
Lahden Sibeliustalo 1.7.-31.7.2011
Ankkurikatu 7.
Avoinna ma-pe klo 10-16, avoinna myös la 30.7. ja su 31.7. klo 10-16.