Kuka on suosikkipukkisi? Äänestä ja voita huikeita palkintoja!

Äänestä suosikkipukkiasi ja osallistu hienojen palkintojen arvontaan
Palkintoina mm.

-Konserttiliput kahdelle Sinfonia Lahden konserttiin ensi keväälle
-Liput kahdelle Lahden kaupunginteatteriin
-Liput kahdelle Sibeliustaloon (käy myös Finlandia-klubille)
-Lounasliput kahdelle Ravintola Voittoon (hiihtomuseon rakennuksessa)

Pyhä Nikolaus

Joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus (tunnetaan myös Nikolaus Barilaisena). Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojeluspyhimys. Hollannissa lapsille jaettiin lahjoja Nikolauksen päivänä 6. joulukuuta. Tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolaoksen legendasta muodostui yhdysvaltalainen Santa Claus.

Lahjoja jakava Nikolaus

Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa. Syntyi suomalainen joulupukki, joka perinteisesti pukeutui harmaaseen turkkiin, mutta toisen maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen joulupukin vaikutuksesta.

Pakkasukko

Pakkasukko on venäläinen satuhahmo, joka vastaa jotakuinkin joulupukkia. Pakkasukko on myös pukeutunut venäläisittäin – pitkään turkkiin, joka on vyötetty kankaisella vyöllä. Turkki voi olla melkein minkä värinen tahansa. Päässään Pakkasukolla on pyöreä venäläinen lakki, jonka reunat ovat turkista. Pakkasukon parta on pitkä ja tuuhea ja hän kulkee tyypillisellä venäläisellä troikalla (kolmen hevosen vetämä kelkka). Mukanaan hänellä on lapsenlapsensa Lumityttö. Uudenvuodenyönä Pakkasukko ja Lumityttö tuovat lapsille lahjoja sekä toteuttavat ihmisten salaisia toiveita.

Pikkujoulupukki

Lokakuun lopussa katukuvaan ilmestyvän pikkujoulupukin tunnusmerkkejä ovat tonttulakki, pitkä tumma kaapu sekä kravatti, joka voi olla solmittuna kaulalle tai otsaan. Jaloissaan hänellä on matalat nahkakengät ja pukin tunnistaakin helposti liukastele-vasta kävelytyylistä. Iloinen pikkujoulupukki tuo joulunodotukseen menoa ja vilskettä. Amerikkalaisen pukin tapaan hän hiipii yöllä kotiin, mutta toisin kuin Santa Claus, jää hän olohuoneen sohvalle nukkumaan. Joskus jopa tuulikaappiin.

Nykypukki

Yhdysvaltalainen Haddon Sundblom, jonka isä oli ahvenanmaalaista syntyperää ja äiti Ruotsista, piirsi vuonna 1931 Coca-Colalle joulu-mainoksen, jossa oli Joulupukki. Ensimmäistä kertaa Sundblomin Pukki esiintyi Saturday Evening Postissa vuonna 1931. Sundblom sai tehtäväkseen seuraavienkin vuosien joulumainoksen piirtämisen, ja aina hän teki Pukille punaiset vaatteet. Lyhyessä ajassa tämä hahmo vakiintui ja niinpä nykyisinkin ovia kolkuttelee punanuttuinen Pukki.

Iskäpukki

Iskäpukki ilmaantuu paikalle jouluaaton aattona kuusta koristelemaan tai viimeistään aattoiltana. Yleensä se on hän, joka lähtee etsimään pukkia muun perheen odottaessa kärsimättömänä. Hakuretki osoittautuu usein harmillisesti samalle hetkelle, kun joulupukki saapuu kotiin. Tämän takia voi iskäpukilta jäädä lahjojenjakohetki useana vuotena väliin.

 

Suosikkipukkini on:


 Pyhä Nikolaus  Lahjoja jakava Nikolaus  Pakkasukko  Pikkujoulupukki  Nykypukki  Iskäpukki

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin

Osoite